האם המים בבית שלך יכולים להשפיע על המגדר של ילדיך?

פלסטיק כמשבש הורמונלי

כבר שנים רבות ידוע כי מרכיבי הפלסטיק מכילים קסנו-הורמונים (Xenohormones) – חומרים הדומים במבנם להורמונים טבעיים בגוף האדם ומסוגלים להשפיע על המערכת האנדוקרינית שלנו. במילים פשוטות, חומרים כימיים המצויים בפלסטיק יכולים לחקות או לחסום פעילות הורמונלית בגוף, ובכך להשפיע על התפתחות המערכת המינית, הפוריות ואף על זהות מגדרית.

כיצד ההורמונים פועלים בגוף האדם?

הורמונים הם שליחים כימיים המיוצרים על ידי בלוטות שונות בגוף, משתחררים לזרם הדם, ונקשרים לרצפטורים (קולטנים) הנמצאים על תאים שונים, וכתוצאה מכך, מפעילים תגובות ביולוגיות מגוונות. כל הורמון מותאם לקולטן מסוים, וכאשר ישנם חומרים זרים המדמים את פעילות ההורמון (כמו קסנו-הורמונים), הם עלולים לגרום לשיבושים משמעותיים במערכת ההורמונלית.

מחקר גרמני: האם מי השתייה שלך מכילים הורמונים?

מחקר שבוצע בגרמניה בדק 20 מותגים שונים של מים מינרליים, שנמכרו בבקבוקי פלסטיק, זכוכית, וקרטונים עם ציפוי פנימי מפלסטיק. המים נשפכו על מצע מעבדה המכיל קולטנים להורמון אסטרוגן, כדי לבדוק האם יש בהם פעילות הדומה להורמון זה. התוצאות היו חד-משמעיות:

 7 מתוך 9 בקבוקי הפלסטיק הראו פעילות אסטרוגנית מוגברת.
 מתוך 9 בקבוקי הזכוכית הראו פעילות אסטרוגנית, אם כי ברמה נמוכה יותר.
 כל דגימות המים בקרטונים הראו פעילות אסטרוגנית מוגברת מאוד.
  מתוך 4 מקורות המים הכילו רמות אסטרוגן גבוהות גם ללא קשר לסוג האריזה.

מה זה אומר?

1️⃣ בקבוקי פלסטיק פולטים הורמונים – כאשר מים מאוחסנים בפלסטיק, חומרים דמויי אסטרוגן משתחררים אל המים, ונכנסים לגוף שלנו כאשר אנו שותים אותם. 2️⃣ זיהום מי התהום – חלק ממקורות המים הכילו רמות אסטרוגן מוגברות כבר במקור, כנראה כתוצאה מהזרמת שפכים המכילים הורמונים (משתן נשים, משיירי סבונים, או מזהמים תעשייתיים). 3️⃣ חשיפה ממושכת משפיעה על מערכת המין – כיוון שהורמונים מעורבים בהתפתחות המינית, חשיפה ארוכת טווח לחומרים אלו עלולה להשפיע על ההתפתחות ההורמונלית של ילדים, ובמקרים מסוימים גם על זהות מגדרית

מחקרים נוספים בנושא

🔬 מחקר של אוניברסיטת רוצ'סטר (ארה"ב) – מצא קשר בין חשיפה לפתלטים (Phthalates) המצויים בפלסטיק, לבין שינוי בהתפתחות המערכת המינית אצל עוברים זכרים.
🔬 מחקר מטעם הארגון הבריאות העולמי (WHO) – הדגיש כי משבשי הורמונים הנמצאים בפלסטיק יכולים להשפיע על פוריות, מערכת החיסון, ואף על תפקוד המוח.

כיצד ניתן להפחית חשיפה?

להעדיף מים מזכוכית – מעבר לשימוש בבקבוקי זכוכית או מתקני מים איכותיים
 להימנע מחימום פלסטיק – לא לשים מים בבקבוקי פלסטיק בשמש או לחמם מזון בכלים מפלסטיק
 לסנן מים ביתיים – מערכות מים מבוססות טכנולוגיות של מתכות יקרות וזרימה וורטקסית יכולות להפחית מזהמים ולצמצם את ההשפעה ההורמונלית של מים מזוהמים

מחשבה לסיום

השאלה האם חומרים פלסטיים משפיעים על זהות מגדרית עדיין נבחנת במחקרים, אך ברור כי הם יכולים לשבש את האיזון ההורמונלי בגוף. אם נוכל לצמצם את החשיפה שלנו למזהמים הורמונליים, נוכל להגן על בריאות ילדינו, וליצור סביבה טבעית יותר להתפתחותם.

Вернуться к блогу